Опитности

„ЧОВЕКЪТ“ ПОТВЪРДИЛ СЪБОТАТА
От Андрюс Макченси 

 
Не много хора могат да кажат, че са разговаряли с ангел. Фермерът Нотли Тидуел е можел да разпита пътника до себе си, но не го направил. Вместо това той споменава мистериозния непознат като „човекът“. Една вечер през 1880-те Тидуел се молел, докато се прибирал към вкъщи, със свирката  си в ръка, от танци в американския щат Тексас. Той бил объркан. Възпитан да почита неделята, а  изучавайки Библията вижда, че четвъртата заповед казва: „Помнете съботния ден, за да го осветите“ (Изход 20 : 8).


Докато се молел, изведнъж до него се появил мъж. Тидуел познавал всички в района, но никога досега не бил виждал този човек. Не се е стреснал, а непознатия бил много приятен.
"Той току-що се появил и започнал да говори с него", - казва внучката му, 94-годишната Лорена Стигаулде.
Разговорът скоро се насочил към събота и Тидуел споделил нарастващото си убеждение, че Бог е постановил събота, а не неделя. Изразил недоумението си, че не може да намери никого, който да спазва съботата. Непознатият казал, че знае за група хора, които се почитат  съботата и дал указания за мястото им на среща. Тидуел погледна встрани, докато разговарели, а когато погледна назад, човекът си отишъл. „Той беше просто там, а като  се обърнах  го нямаше“, - казва пра-внучката му Реба Зайферт на 68 години.

Връщайки се у дома, Тидуел разказал на жена си за необичайната среща и дни по-късно решил да следва указанията на мъжа. Те ги отвели до селска къща, където малка група адвентисти от седмия ден се срещали всяка събота. Тидуел е бил кръстен в адвентната църква със съпругата си и осемте си деца. По-късно става местен църковен водач и основава  първата местна адвентна църква, разположена между градовете Линден и Мариета, Тексас. 

Въпреки, че църквата вече не съществува, в района са се появили други, включително църква в Линден, където Стигаулде посещава с други роднини.
Наследството на Тидуел също живее. Вярността му към Бога породило няколко поколения адвентисти от седмия ден, които са служили като библейски работници, литературни евангелисти и ръководители на специални нужди в Тексас и извън него. "Той стана първият адвентист в многодетно семейство", казва Сейферт, едно от четирите деца на внучката Стигаулд.
Тидуел никога не е определял непознатия като ангел, но семейството вярва, че той е изпратен от небето в отговор на усърдна молитва.
"Той просто го нарече" човекът ", но той вярваше, че Бог го е изпратил", казва Стигаулде, която чула дядо си да разказва историята, когато била малко момиченце. "Вярвам, че този мъж е бил ангел."

 

 

"Бунтовници се кръщават във Филипините"

Евангелизаторската работа на църквата се развива. Личният и публичният евангелизъм на членовете и църквите се развиват по света. Бяха представени няколко истории. Една от тях за прощението на от страна на майката и дъщерята на убит пастор и семейството му. Прощението към убиеца, което го е променило чрез адвентната вяра и огромното влияние, което това оказва в обществото.

Друга забележителна история е чудото във Филипините, при което се обръщат много бунтовници и се кръщават в църквата. Предават оръжията си и получават амнистия от правителството. Това благодарение на служенето на Световното Адвентно радио, което бунтовниците слушат в джунглата. От тях се кръщават 2021 души. Ефекта от това е кръщаването на още 124 000 филипинци, които разбират за случилото се. В края на доклада бе проведено кръщението на втория по ранг командир (полковник) на тези бунтовници и съпругата му пред събранието на делегатите в Сейнт Луис. Бяха дадени свидетелства за действието на Святия Дух в живота им.

 

"Всичко за бойните изкуства и источната философия"
Ерик Уилсън започва обучението си в бойните изкуства на 14-годишна възраст, точно след като родителите му се разделят. Търсейки стабилност, цел и смисъл в живота си, Ерик започва пътуването си по пътя, който обещава увереност и контрол. През следващите 24 години обучение, Ерик получава черен пояс и сертификат за инструктор в седем стила бойни изкуства. Животът му изглеждал успешен. Но през годините, свързани с източните мистични изкуства, Ерик не осъзнавал как самият той бил променен и как бракът му се разпаднал. В този момент на криза Ерик осъзнава как му влияят бойните изкуства и открива Христос. След почти пет години развод, Бог събра Ерик и Сара отново, като възстановява семейството им. Сега Ерик е опитен оратор, който споделя историята си за това, как Бог се е намесил в живота му, за да го спаси от робството на бойни изкуства и разкрива опасностите, които се крият в тях.

"Опитност от Нова Гвинея"
Бил Ливърсич

X