Защита на различните

                                                             

Европейският парламент прие доклада Луначек

05.02.2014

 
Въпреки активните граждански действия и масови протести в редица европейски столици, Европейският парламент (ЕП) прие доклада озаглавен “Пътна карта на ЕС за борба с хомофобията и дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност” с близо 2/3 от гласовете.

С гласуването на този доклад ЕП възлага на Европейската комисия, държавите-членки и агенциите на ЕС да “работят съвместно върху цялостна многогодишна политика за защита на основните права на ЛГБТИ хора”, в областта на заетостта, образованието, здравеопазването, стоките и услугите, свободно движение и равни права на еднополови двойки сключили легален съюз в друга страна членка, свободата на словото, регистрирането на престъпления от омраза, предоставянето на убежище, както и външните отношения спрямо ЛГБТИ лица.

Всяка страна ще трябва да реши до каква степен да приеме подобно законодателство. С непрекъснато увеличаващото се финансиране и натиск от ЕС на организациите и агенциите, които работят за приемането на този вид политика, противопоставянето ще бъде изключително трудно.

За първи път Европейският парламент среща подобна реакция на граждани от цяла Европа. Про-семейното движение и мобилизация на граждани в подкрепа на брака непрекъснато расте. Общо над един милион граждани са се включили с конкретни действия срещу приемането на този доклад, в петиции, писма, протести, обаждания. Само за броени дни над 212 000 души от цяла Европа подписаха петиция с искане за отхвърлянето на “Луначек”.

Членове и служители в ЕП са потвърдили, че са получили стотици сигнали срещу доклада и едва няколко в негова подкрепа. Депутатите в ЕП са гласували пряко волята на гражданите, които са ги избрали.

Десет български евродепутати представляващи различни партии – основно от БСП и ДПС, но също 1 независим, 1 от Сините и 1 от ГЕРБ, са подкрепили доклада “Луначек”, 4-ма са се въздържали, 3-ма не са гласували. Само един е гласувал срещу доклада.

“За да видим промяна в тази ситуация е важно всеки един да бъде активен и да се интересува от позицията на кандидат-евродепутатите по отношение защита правата на всички граждани, достойнството и свободата на личността, брака и семейството,” споделя Михаела Джоргова, изп. директор на сдружение “Асоциация Общество и Ценности”, което е и инициатор на петицията на български.

                                            

 

 

binev

X
To prevent automated spam submissions leave this field empty.