Един от най-добрите неврохирурзи в света д-р Бен Карсън, известен с успешно разделяне на сиамски близнаци и още редица впечатляващи операции, говори за живота и вдъхновението си пред повече от 1500 адвентисти от България и чужбина.

Гост-лектор на четвъртата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която се провежда от вчера в Пловдив, знаменитият хирург е може би най-известната личност в града тези дни, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.
Израсъл в бедност и лишения, д-р Карсън успява да стане най-младият ръководител на неврохирургичното отделение на болница "Джон Хопкинс" в Балтимор и пръв успешно разделя сиамски близнаци. По историята на неговия живот, описана в автобиографичната му книга "Надарени ръце", Холивуд снима филм. Ролята на д-р Бен Карсън се изпълнява от Куба Гудинг.
Освен като блестящ неврохирург, в общността си д-р Бен Карсън е известен и с активното си участие в Адвентистката църква. Той е старейшина в окръг Вашингтон и учител в съботното училище.
Пред хората, дошли днес от всички краища на страната, за да го видят на живо, млади и възрастни, деца и дори бебета, той разказа много топло и с чувство за хумор перипетиите, през които минал, за да стигне дотук. "Мозъкът на човека е нещо велико. Помни всичко, което човек е видял или чул в живота си. Ако сложа на най-възрастния човек сред вас един електрод в хипокампуса /б.а.- онзи дял на мозъка, който отговаря за паметта/, той ще цитира буквално книга, която е чел преди 60 години", обясни д-р Карсън.
Световноизвестният американски неврохирург е на посещение в Пловдив, придружен от съпругата си Канди, музикант. Той изнесе една специализирана лекция пред участниците в медицинската конференция и една-пред студенти и преподаватели в Медицинския университет. Днешната му проповед в Конгресния център на Панаира е последната му публична изява. Община Пловдив връчи награда на знаменития неврохирург.