Дискриминирани ли са "вампирите"?

Форуми:

 

По повод дадената ми от др. Петър Първанов книга за вампирите с заглавие "Енергийните вампири" , намерих статия което предлагам тук и смятам че е интересна и от медицинска гледна точка. моля коментирайте и дайте мнение по темата.

 

 

Хората, които се самоопределят като вампири, разбираемо не желаят да разкриват своето желание за източване на кръв или енергия, пред лекари и психолози.

Те се страхуват от отхвърляне и от това да не бъдат обявени за психично болни, пише "Дискавъри".

Публикация в агенция Ройтерс подкрепя това твърдение: "Изследване, водено от Ди Джей Уилямс, директор на социална работа в щатския университет в Айдахо, показва, че

хората, които се определят като "истински" вампири не биха споделили този факт, тъй като се притесняват от реакциите, които биха предизвикали".

В кратък материал в"Нюзуик", озаглавен "Истинските вампири съществуват и те също се нуждаят от консултации", е маркирана темата за това как човек се самоопределя и сравнява социалната стигма, свързана с това да признаеш публично, че си вампир, с тази при разкритието, че си транссексуален.

Съществуват ли "истински вампири"? Разбира се, че съществуват: много животни смучат кръв, включително пиявици, прилепи вампири и женските комари.

Хората обаче не могат да пият кръв безопасно по няколко причини,

включително заради риска от пренасяни по кръвен път патогени и токсичността на желязото. Хората, за разлика от истинските вампири, няма как да предотвратят богатата на желязо кръв да им причини животозастрашаващото състояние, наречено хемохроматоза.

Други хора, които се самоопределят като вампири, претендират, че не източват кръвта на другите, а някакъв вид психична енергия и жизнена сила, но тъй като науката не е доказала съществуването на този вид енергии, лекарите не се притесняват от този вид вампиризъм.

Само защото един човек твърди, че е вампир, не означава, че той наистина е такъв.

Клиничен вампиризъм

Има много хора, които вярват, че са върколаци или вампири. Клиничната ликантропия е познато медицинско състояние, при което човек смята себе си за  друго животно, обикновено вълк или куче.

Германец на име Петер Стъмп обявил през 1589 г., че пояс от вълча кожа, който притежава, му позволява да се превръща във вълк. Той обяснява, че когато се превърне, зъбите и косата му порастват  и изпитва жажда за човешка кръв. Стъмп признава за убийството на най-малко една дузина хора, докато е бил във формата на вълк. Разбира се не е имало реално доказателство, че той наистина може да се превърне във вълк и е ясно, че е бил психично болен. Стъмп е признат за виновен по обвинения в убийсво и е обезглавен на Хелоуин същата година.

Макар случаят на Стъмп да е краен пример, той не е сам.

През 2011 г. 19-годишен младеж от Тексас на име Лайл Монро Бенсли проникнал в апартамента на жена и я захапал за шията.

Според ABC News жената успяла да избяга и да се спаси в колата на свой съсед. Когато органите на реда пристигнали, те намерили Бенсли облечен само по боксерки да съска и ръмжи на паркинга. Той бързо прескочил две огради преди да бъде заловен и през цялото време крещял "не искам да трябва да се храня с хора".

Самоопределяне като вампир

Хора като Стъмп и Бенсли са рядкост разбира се. Повечето хора, които се самоопределят като вампири са безобидни, а психопатите съществуват във всяка общност. Вампирите са навсякъде в художествения свят и поп културата и  носят елемент на сила, романтика, еротика и безсмъртие. Не е изненадващо, че много хора се идентифицират с тях, а някои дори твърдят, че са вампири.

Хората биват привлечени от вампирската субкултура по причини, поради които хората биват привлечени, от която и да е друга субкултура.

Психолозите и психиатрите често се занимават с пациенти с различни заболявания и системи от вярвания. Освен ако вярата на даден човек, че е "истински" вампир не е причинена от значителни сътресения в живота му, повечето психолози изобщо няма да се разтревожат от това убеждение.

Но понеже някои вампирски практики – най-вече пиенето на човешка кръв – могат да бъдат опасни, това поставя специалистът в неудобна позиция, ако пациентът сподели, че практикува това. Психолозите са длъжни да докладват за хора, които могат да представляват опасност за себе си или за другите.

Не става въпрос за социално приемане на начин на живот, вдъхновен от вампирите, става въпрос за това дали се нанася някаква вреда.

Предвид редките, но истински истории за насилие, извършвано от хора самоопределящи се като вампири, загрижеността е основателна.

Источник vesti.bg

Коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

X
To prevent automated spam submissions leave this field empty.